Beginnen met Hardlopen
Je bent net begonnen met hardlopen of wil juist gaan beginnen. Maar waar begin je, wat heb je nodig en waar moet je aandenken. Hieronder vind je een aantal stappen met tips die je hiermee kunnen helpen. Deze tips zijn voornamelijk gebaseerd op mijn eigen ervaringen en ik hoop dat ze je op weg helpen.
Neem gerust contact met me op als je nog vragen hebt.
Stap 1: Bepaal je doel
Het is goed om eerst een doel voor jezelf te bepalen. Maar als je jezelf een doel stelt, denk er dan aan dat het SMART is. Hieronder leg ik uit wat dit betekent.
- Specifiek: maak je doel zo specifiek mogelijk. Dus bijvoorbeeld het meedoen aan een wedstrijd of het lopen van 5km achter elkaar
- Meetbaar: maak het doel meetbaar, “een rondje rennen” of “afvallen” is moeilijk te meten
- Acceptabel: het halen van je doel en volgen van je programma moet wel acceptabel zijn voor jou en vooral voor je omgeving.
- Realitisch: als je doel niet realistisch zal dit je demotiveren. Het is dus niet verstandig om als eerste doel “een marathon binnen 3 uur te lopen” te stellen!
- Tijdgebonden: om jezelf te motiveren naar het doel toe te leven en te halen is het goed om er een eindtijd aan te koppelen. Dus “Aan het einde van het jaar wil ik…” of “Ik doe mee aan de 10km op …..”
Stap 2: Bepaal wat je nodig hebt
Een goede uitrusting is erg belangrijk, zeker ter preventie van blessures. Dus ga voor het kopen van goede schoenen naar een speciaalzaak en laat je adviseren. Ik heb 1 keer de fout gemaakt om schoenen via internet te kopen op basis van reviews en dit was een miskoop. De schoenen pasten niet goed bij mij en ik kreeg last van mijn voeten. Dit merkte pas echt nadat ik nieuwe schoenen heb gekocht bij een expert. Tevens liep ik de winkel met een paar van merk die ik niet verwacht had te kopen, maar ze paste het best bij mijn loopstijl en voeten. En ik ben erg tevreden met het paar!
Ten tweede moet je goed voor jezelf bepalen hoe je je trainingen wil tracken. Ga je een app op je mobiele telefoon gebruiken of wil je een sporthorloge hebben? Beide hebben voordelen en nadelen en hieronder heb ik deze in een overzicht gezet. Er zijn erg veel opties en misschien weet je niet waar je moet beginnen. Ik help je graag met het maken van de juiste keuze die jou het beste past.
Voordelen en nadelen
Horloge
Voordelen:
- Nauwkeurig
- Meet veel data tijdens lopen
- Data beschikbaar tijdens training
- Meet ook buiten trainingen zoals activiteit, slaap
- Gebruik als horloge en soms zelfs smartwatch
- Vaak complete app en website voor analyses
Nadelen:
- Duur en dus een aardige inverstering
- Hebben ook veel functies die je niet gebruikt
App
Voordelen:
- Goedkoop en soms zelfs gratis. Wel vaak een account nodig
- Veel verschillende apps beschikbaar voor op telefoon
- Als je graag naar muziek luistert dan heb je deze meteen mee
- Zeer geschikt voor als je net begint met hardlopen
Nadelen:
- Telefoon moet mee tijdens training in bijvoorbeeld een band om de arm. Dit kan gaan irriteren of je beweging van je armen belemmeren
- Nauwkeurigheid vaak minder
- Hartslagmeter apart nodig
Naast schoenen en horloge is het belangrijk om te bepalen of je een trainingsprogmramma wilt gaan gebruiken. Op het internet zijn zeer veel programma’s beschikbaar, sommige zijn gratis en voor andere moet je betalen. Mijn ervarign is dat het erg belangrijk is dat een programma jouw past en dan niet alleen je niveau maar ook je agenda. Veel programma’s zijn strikt en vast ingedeeld maar dit past niet altijd in je agenda. Je gaat op vakantie, hebt social verplichtingen in het weekend.
Tot slot wil je misschien zelfs begeleiding van een hardloopcoach gaan gebruiken. Dit kan zeker in het begin nuttig zijn om begeleiding te krijgen om je techniek te verbeteren en je op weg met je trainingen te helpen. Echter hier zitten wel hogere kosten aan vast. Wil je alleen meer hulp om het gebied vanje data of programma dan kan ik je helpen.
Stap 3: Volhouden en genieten
De laatste en misschien wel een van de belangrijkste tips is rustig te beginnen, naar je lichaam te luisteren en vol te houden! Zeker in het begin zal er van alles in je lichaam pijn gaan doen en voel je spieren waarvan je niet eens het bestaan wist. Dit heeft iedereen en dit is heel normaal. Maar ga vooral niet forceren en blijf rustig je trainingen en afstanden opbouwen. Vanzelf zal je voelen dat het makkelijker gaat, je grotere afstanden kan afleggen zonder te wandelen of dat je tempo omhoog gaat. Op een gegeven moment kom je op het punt dat het verslavend is en dat je niet meer zonder kan. Dit is voor mij is hardlopen nu het geval en word ik onrustig als ik niet kan gaan door bijvoorbeeld een volle agenda of ziekte. Het werkt voor mij ook ontspannend en zelfs mediterend om even in de natuur een insanning te leveren. Ik hoop dat je dit ook kan ervaren!